Grote wijziging Olympisch omnium

  • Baanwacht

    Grote wijziging reglement (puntensysteem) voor Olympisch omnium

    De UCI heeft voor het komend seizoen, o.a. de World Cups een nieuw reglement c.q. grote verandering voor het onderdeel Olympisch omnium aangebracht.

    Op de eerste plaats verandert de volgorde van de zes onderdelen. Op de eerste dag wordt gestart met de scratch (voorheen het vijfde onderdeel), gevolgd door de individuele achtervolging (4) en elimination (3). Op de tweede dag staan nu de 1 km I.T.T. (6) - flying lap (1) en puntenkoers (2) op het programma.

    Het puntensysteem gaat op de schop

    Tot nu toe was degene met de minste punten na de zes onderdelen eindwinnaar

    In de toekomst krijgt de winnaar van elk onderdeel 40 pnt. - de nummer twee 38 pnt - de nummer drie 36 pnt - de nummer vier 34 pnt..en de nummer twintig ontvangt nog 2 pnt. Bij meer dan 20 deelnemers ontvangen de nummers 21 e.v. nog één pnt. Deze puntenregeling geldt voor de eerste vijf onderdelen.

    De werkelijke punten in de puntenkoers behaald worden aan het totaal na vijf onderdelen toegevoegd. Zoals bekend levert ronde winst in de puntenkoers 20 pnt, op

    Een voorbeeld:

    Met de nieuwe puntentelling zou Lasse Norman Hansen (Den) met een totaal van 229 pnt in Londen ook Olympisch kampioen zijn geworden. Hij eindigde op de puntenkoers als tweede met 59 pnt. De Duitser Roger Kluge, die in Londen het onderdeel puntenkoers won met 79 pnt zou met de nieuwe puntentelling het zilver hebben veroverd. Nu eindigde hij op de vierde plaats net naast het podium. We dienen wel op te merken dat de puntenkoers toen als tweede onderdeel werd verreden

    Vraag: wordt de puntenkoers het belangrijkste onderdeel van het omnium?

  • Stayerslijn

    ja