Gedroomde aansluiting met toplanden blijkt nog ver weg

  • Baanfan

    Slechts korte optredens zijn Oranje’s deel op WK!

    Gedroomde aansluiting met toplanden blijkt nog ver weg.

    Ruim halverwege het WK zijn we in de HiSense Arena in Melbourne. Eurosport laat ons machtig veel moois zien van dat gebeuren. Uren prachtige beelden, topsport! Jammer genoeg zijn de optredens van het rood/wit/blauw met oranje tot op heden kort en niet direct om naar huis te schrijven. We hadden zo gehoopt dat we wat meer aansluiting zouden krijgen met de toppers uit de baanlanden als Engeland, Duitsland, Frankrijk en niet te vergeten het thuisland Australië.

    Medaille lijst

    Ho, wacht even, laten we Wim Stroetinga niet vergeten. “Onze Stroet” heeft er op de Scratch toch maar voor gezorgd dat we van de nul af zijn op de landenmedaille rangschikking. We spreken dan wel weer direct over onze, hoewel het natuurlijk voor 100% Wim’s eigen kracht, inhoud en koersinzicht zijn geweest die voor het bronzen resultaat zorgden.

    Sprints.

    Van het sprintfront weinig opwekkends te melden. Een 20ste, 29ste en 39ste plaats in de kwalificaties zijn nu niet bepaald de plekken die je in de gedachten hebt als je aan dit WK begint. Natuurlijk zijn de tijdverschillen gering en geven wel hoop. Maar aan de andere kant, het gaat nu eenmaal wel om die enkele duizendsten van een seconde. Nee, de door de coach uitgesproken hoop dat we dichter bij de grote mannen en vrouwen zouden zijn gekomen blijkt vooralsnog een ijdele hoop te zijn. Willen we weer meetellen, dan zullen de gescoorde tijden nog verder omlaag moeten, voor de heren naar de 10, voor de dames naar de 11 sec. Hopen dat het blazoen in het weekend nog wat opgepoetst kan worden op de Keirin door Willy Kanis en Teun Mulder.

    De Duur.

    Zeker wat de duuronderdelen aangaat is het nog te vroeg om de armen te laten zakken. Misschien dat Stroetinga met Peter Schep nog een verrassing in petto hebben op de koppelkoers. Best een mogelijkheid. En voor Schep wacht nog de puntenkoers, voor een geslepen Schep geen onmogelijkheid om ergens richting podium te eindigen.

    Het is zo Augustus.

    Misschien is er in augustus aan de overkant van de Noordzee meer te oogsten op de baan dan tijdens dit WK. We zijn in Melbourne ook niet op ons sterkst. Op de ploegenachtervolging- en teamsprintdames liggen er in Londen kansen. Misschien dat Kirsten Wild er het podium bereikt op het Omnium. Misschien dat Teun Mulder een plak kan veroveren op de Keirin of de Kilometer. Misschien, misschien, misschien. Misschien ook dat er uit de Oranje hoed nog een verrassing kan worden getoverd door o.l.v. Slippens en Wolff. We zullen zien!

    Tekst: Fred Draisma

  • Sprinter

    Waarom iets schrijven wat elders o.a in het Algemeen Dagblad is gepubliceerd

    Dit voegt niets toe aan de discussie fo toch misschien, misschien

    Kennelijk geen ingewijde want de km is geen olympisch onderdeel.

  • DeRosa

    Ik lees de laatste tijd vaker over de kilometer op de spelen, weet niet waarom men denkt dat dit onderdeel weer terug is.

    Het is waar dat de aansluiting met de toplanden er nog niet is en dat dit ook niet super snel gaat gebeuren, daar is tijd voor nodig.

    Maar wat moeten de coaches dan…..zeggen dat ze nooit bij de toptijden zullen geraken? Dat er geen hoop is en dat er geen toekomst is?

    Jammer dat de heren teamsprint ploeg niet mee gaat naar Londen maar de dames doen dat wel.

  • Beheerder Baanwielrennen

    Hieronder een interessante discussie over het waarom de successen van de baanploeg uitblijven. Het begint op 34 minuut en 14 seconden. Het komt erop neer dat de Engelsen, Australiërs het hebben over hun wielrenners voor hun is de baan en weg een goede combinatie. En de Nederlanders (Rabo?) houden dat te zeer gescheiden.

    http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-04-07&terugluisteren_hour=16

  • ErikJan

    De duurrenners zullen uit moeten komen in ‘grotere’ wedstrijden in het voorjaar zoals meerdaagses (Westvlaanderen Panne) en de bekende voorjaarsklassiekers. Betekent dat er nog een procontinentaal team bij moet komen om die mannen een kans te geven. Willen we meetellen moet ook het budget omhoog zoals in België. Pieters had het hier in Nederland óók niet gered met de huidige renners die we hebben en die wél graag op de baan willen rijden. Daarnaast zijn er nog steeds te weinig renners die zich beschikbaar willen stellen voor wereldbekers en ek/wk omdat ze ‘coureur op de weg ’ willen worden.

  • Clubman

    Onderstaand verhaal stond reeds op 14 febr. 2012 in het AD

    Conclusie: dhr F. Draisma vervalt in herhalingen.

    Had van hem vernomen dat hij voor de nieuwe site van De Adelaar ging schrijven!

    Moeilijke tijden voor Nederlands baanwielrennen

    Door: redactie

    14-2-12

    Op de olympische piste van Londen wacht een aantal Nederlandse baanrenners vanaf donderdag bij de laatste wereldbekerwedstrijd een loodzware opdracht. Met name het aantal mannen dat komende zomer mag terugkeren voor de Spelen dreigt klein te worden. Toch geloven de baancoaches René Wolff (sprint) en Robert Slippens (duur) in hun missie.

    De knelpunten liggen op de teamsprint en het omnium. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het nog kan’, zegt Wolff over het eerstgenoemde onderdeel waarop Teun Mulder, Roy van den Berg en Hugo Haak uitkomen. ‘Het wordt moeilijk, maar Wim heeft een goede voorbereiding gehad’, weet Slippens. Wim is Wim Stroetinga, die de ver teruggevallen Tim Veldt vervangt. Veldt, in 2009 nog de nummer 3 van de wereld, richt zich nu op de ploegachtervolging.

    Nederland is aansluiting met top kwijt

    Na het afscheid van Peter Pieters in 2009 sprak wielerbond KNWU de wens uit tot een meer op topsport gericht beleid te komen. De behaalde successen werden binnen de bond toch vooral gezien als een serie toevalstreffers. Om structureel mee te blijven doen werd op Papendal een opleidingsinstituut ontwikkeld waar talenten in verschillende disciplines worden geschoold.

    Vooralsnog is Nederland in het baanwielrennen de aansluiting met de top al even kwijt. De grootste kanshebbber op een olympische medaille lijkt Teun Mulder. Maar op keirin, zijn favoriete onderdeel, regeert vaak het geluk.

    210 punten achter op concurrent Polen

    Alleen daarom al hoopt Wolff dat de teamsprinters zich alsnog plaatsen. Daarvoor moeten zij in Londen en bij het WK in Melbourne 210 punten inlopen op Polen. Vijf Europese landen plaatsen zich, Nederland staat zesde. ‘Er van uitgaande dat we niet op het podium eindigen moeten we in die twee wedstrijden zeven plekken goedmaken op de Polen’, rekent Wolff uit. ‘Teamsprint is meer dan keirin een trainbare discipline. Nadeel is dat wij minder renners hebben dan andere landen en er steeds voor hebben moeten zorgen dat we op elk toernooi een redelijke score behaalden. Ik zou met deze jongens wel eens 4 maanden naar één evenement willen toewerken.’

    Het wachen is op nieuwe aanwas

    Slippens' grootste zorg ligt op het omnium, al valt de ontwikkeling van de ploegachtervolging bij de mannen nog altijd niet mee. Het Nederlands record (4.04,035), in november gereden in Astana, ligt nog altijd 4 seconden boven de al in maart 2010 uitgesproken doelstelling van 4 minuten rond. ‘Ik baal ervan dat we mede door tegenslag dit seizoen nog geen ’4.02' hebben gereden.' Het wachten is op aanwas. Slippens: ‘De structuur ontbrak, we zijn er nu een paar jaar mee bezig. Het zou fair zijn om pas in 2016 de balans op te maken.’

    KNWU vindt terugval baanwielrennen simpel te verklaren

    Thorwald Veneberg denkt dat de terugval van Nederland in het baanwielrennen simpel te verklaren is. ‘De sport is internationaal gegroeid en geprofessionaliseerd, terwijl wij bovendien nog steeds niet te maken hebben met meer jongeren die de piste opgaan’, legt de technisch directeur van wielerbond KNWU desgevraagd uit.

    Veneberg noemt het hooguit jammer wanneer Nederland komende zomer bij de Spelen niet op alle onderdelen vertegenwoordigd is. ‘In vergelijking met de vorige Spelen zou dat tegenvallen. Maar we moeten niet de insteek hebben: meedoen is belangrijker dan winnen. Ik denk dat we ook nu medaillekansen hebben.’

    Bij de mannen is deelname aan sprint, keirin en de ploegachtervolging vrijwel zeker, de vrouwen zijn normaal gesproken op alle vijf onderdelen actief op de Spelen.

    Opleiden kost tijd

    Dat de afvaardiging grotendeels bestaat uit renners die al jaren Nederland vertegenwoordigen vindt Veneberg niet zorgwekkend. ‘Het zijn de beste renners en rensters van dit moment. We pakken de opleiding sinds 2008 op Papendal serieus aan. Andere landen hebben dat wellicht eerder gedaan of werken in een andere cultuur. De baan is hier nog steeds een overwinteringssport. En in 4 jaar kun je geen toprenners maken. Opleiden kost tijd.’

  • DeRosa

    Veneberg ziet het goed maar wat gaat de KNWU eraan doen. Aan de coaches zal het niet liggen die willen wel maar de mogelijkheden om een brede selectie te onderhouden zijn er niet.

    Met de middelen die de Nederlandse baansport ter beschikking heeft kunnen we wel meer verwachten maar is dat niet echt reëel en is de plaats die we innemen een goed weerspiegeling.

    Dat het wat jaren geleden beter ging is niet te vergelijken want de sport is wel gegroeid maar in Nederland is het een kleine sport gebleven.

    Talenten hebben we zeker en in de sprint met Roy van den berg en Hugo Haak en Matthijs Buchli is er zeker toekomst. Bij de dames is Elis Ligtlee goed bezig.

    Jammer dat niet alle onderdelen bezet gaan worden op de Spelen maar voor diegene die zich hebben weten te plaatsten….Proficiat en mooi gedaan!

  • Nico

    Jongens we kunnen hier allemaal wel ons beklag doen over hoe het op het moment gaat. En alle -punten opschrijven. Maar denkt dat niemand hiermee beter wordt.

    Hoop dat bij de KNWU genoeg “knowhow” zit wat het baanwielrennen weer op de goede weg kan krijgen.

    KNWU was 3 jaar geleden een weg ingeslagen met een nieuw beleid. Nu 3 jaar verder is gebleken dat dit niet de perfecte weg is geweest en dat we nu echt de aansluiting dreigen te verliesen. Hier zal dus geanalyseerd moeten worden wat er fout is. En hieraan geschaafd moeten worden.

    Bij de sprinters was er nood aan nieuwe renners na het wegvallen van Tim en Theo en er is het 1 en ander gevonden met potentie. Laten we het erop houden dat de spelen net een jaar te vroeg is gekomen voor onze sprinters. Nadat Pieters vertrok is de knwu nog een tijd bezig geweest naar het zoeken van een coach. Net voor het wk van Kopenhagen 2010 is Rene Wolff pas gevonden.

    bij de duurmannen heeft Slippens mis iets te lang geteerd op de “ouwe” lichting. mis. om snel resultaten te krijgen???? (wie kan het zeggen) KNWU zou hiermee een voorbeeld kunnen nemen aan de Denen. Deze werken met een heel jong team. Deze jonge jongens hebben de wedstrijdervaring opgedaan afgelopen 2 jaar en licht de aansluiting gemaakt met de wereldtop. En op de spelen sluiten Morkov en Rasmussen aan.

    Op het ek -23 in Portugal werden onze jonge jongens nog 4de met een tijd van 4.09. Waar zijn deze jongens gebleven, Of word door de KNWU achter de schermen hard met deze jongens fulltime op papendal gewerkt of is achter dit project al een streep gezet? En is het alleen geweest om op dat EK te scoren??

    Nu een x wat anders.

    Welke renners komen er met het NOC*NSF nominatie in aanmerking voor de ploegenachtervolging op de spelen?

    Mannen:

    Peter Schep, 8ste wk 2012, 35 jaar

    Levi Heijmans, 8ste wk 2012, 27 jaar

    Tim Veldt, 8ste wk 2012, 28 jaar

    Arno vd Zwet, 8ste wk 2012, 26 jaar

    Jenning Huizinga, 3de wb astana 28 jaar

    Wim Stroetinga. 3de wb astana 27 jaar

    Vrouwen

    Ellen van Dijk, 1ste wb astana NR, 25 jaar

    Kirsten Wildt, 1ste wb astana NR, 30 jaar

    Amy Pieters, 1ste wb astana NR, 20 jaar

    Vera koedooder 4de wb London, 29 jaar

    Welke 4 zouden er bij de mannen rijden?

    En welke 3 bij de Vrouwen?

    Voor alle bondscoaches onder ons.

    graag jullie opstelling;)