Sprinters reizen de wereld over voor Spelen
Het Nederlands kampioenschap wielrennen op de baan was voor de meeste sprinters deze week een thuiswedstrijd. Ze wonen allemaal in Apeldoorn of directe omgeving. De reis naar de Olympische Spelen in Londen voert echter nog via Peking en Melbourne. De strijd om de kwalificatie wordt hard en zwaar, beseft bondscoach René Wolff.
De teamsprinters bij de mannen zijn momenteel nog een plaats op de landenranking verwijderd van deelname aan de Olympische Spelen, de vrouwen mogen geen enkel land meer laten passeren omdat zij op dit moment net geplaatst zijn.
'Die kwalificatierace is niet het ideale scenario richting de Spelen. De Duitsers en de Britten hebben twee wereldbekers gereden en zijn al zeker van een olympisch optreden. Wij mogen geen kwalificatiemoment missen. Concreet betekent dat we de wereldbekerwedstrijd in Londen en Peking niet mogen laten schieten en ook de WK in Melbourne niet', zegt Wolff over de zware periode die eraan komt.
Daardoor reizen de teamsprintsters Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar en Teun Mulder als boegbeeld bij de mannen voor één wedstrijd af naar China om daar op vrijdag 13 januari punten te sprokkelen. Wolff: ‘Als Willy pech heeft en we niet bij de eerste vier eindigen, reist ze voor één rondje van 400 meter af naar Peking. Zij is immers onze startster. De anderen doen er dan nog een rondje bij. We hebben echter geen keus. Als we niet gaan, zijn de Spelen verder weg.’
De Duitse coach van de Nederlandse sprinters denkt dat zijn pupillen uiteindelijk voor de olympische medailles moeten kunnen meedoen in Londen, hoe moeizaam de kwalificatie ook loopt.
'We hebben een smalle basis. Daarom moeten we altijd met onze sterkste ploegen rijden. Het is alleen enorm puzzelen om straks op de Spelen goed te zijn als je in de kwalificatierace steeds moet presteren. We hopen zowel in teamverband als op de individuele nummers (keirin en sprint) uiteindelijk toch om de prijzen mee te doen. We hebben er de kwaliteit voor, met Teun Mulder voorop. De route er naar toe is echter lang, letterlijk en figuurlijk', aldus Wolff. (ANP/Redactie)