Geen wereldrecords tijdens WK

  • Jan Boersma

    Dit vind ik toch jammer. Een WK is toch altijd een stuk leuker als er snelle tijden worden gereden?

    Wieler revue:

    'Wielerbaan Apeldoorn te traag voor toptijden'

    Liefhebbers van snelle tijden en wereldrecords hoeven zich niet te verheugen op het WK-Baan van eind maart. Volgens sprintster Yvonne Hijgenaar is de Apeldoornse Omnisport wielerbaan namelijk ‘traag’ en ‘zeker niet zo snel als de banen van Melbourne en Manchester’. Hijgenaar: ,,De baan is niet geschuurd, daardoor voel je elke plank en glijd je bovenin de baan af en toe weg.” De oranje-troef, die verder lovend is over de faciliteiten in Apeldoorn, verwacht wel een thuisvoordeel. ,,Iedereen heeft er last van, maar wij trainen er natuurlijk wel veel op." WK-directeur Martin de Kok bevestigt dat ‘zijn’ baan waarschijnlijk geen records oplevert, maar dat schuren geen soelaas biedt. ,,Dat is de afgelopen twee jaar niet gebeurd, nee. Specialisten hebben ons verzekerd dat schuren niet per definitie een snellere baan oplevert. Als dat wel zo zou zijn, zouden we stom zijn om het niet te doen.”

    Volgens De Kok steekt de organisatie veel energie in het creëren van optimale omstandigheden in het Omnisportcomplex. Zo moet de temperatuur 21 graden zijn, ook houdt men de luchtvochtigheid in de gaten. De Kok: ,,Daarbij kunnen we nog progressie boeken. Straks zitten er vier tot vijfduizend man in de hal, zo’n situatie kun je moeilijk oefenen. Toch zijn we ervan overtuigd dat alle factoren straks optimaal zullen zijn.”

  • liefhebber

    De specialisten zitten op de baanfiets en niet achter een bureau. :)

  • DeRosa

    Niet iedere baan kan de snelste baan zijn maar dit zal niet weerhouden dat het reuze spannend gaat worden op de mooie Apeldoornse wielerbaan.

  • bigben

    Het hoeft ook geen wereldrecord te zijn. Het zou heel mooi zijn, maar als het op deze baan inderdaad niet kan: jammer dan! Als ze maar goed presteren en hun doelstelling halen: kwalificeren voor de OS in Londen, want dat is waar alles om draait! En met een Duitse coach hebben ze meer kans dan ooit, al is het via een “schwalbe” ;)

    Dat de besten mogen winnen…

  • Frans Rutten

    Als een discipline geheel uitontwikkeld is, kunnen wereldrecords alleen gebroken worden bij de meest begunstigende omstandigheden en uiteraard ook alleen door de op dat moment allerbesten. Is de prestatie intrinsiek dezelfde, dan zal bij 30 graden Celsius en overige variabelen gelijk een snellere sprinttijd neergezet worden dan bij 21 graden Celsius. Op de sprint (200m qualificaties) zijn tegenwoordig alleen nieuwe records mogelijk, indien er gereden wordt op de Krylatskoje baan in Moskou. Eeventueel La Paz. Het teamsprint record van Bejing bij de mannen lijkt vooralsnog onbereikbaar. Bij de vrouwen echter niet. Op de achtervolging is het record bij de vrouwen (Sarah Hammer) buiten bereik, simpelweg omdat het in feite het eerste WR indoor op hoogte is. Eerder was dit in feite ook al het geval, doordat Ulmer onder extreem gunstige atmosferische omstandigheden in Athene 2004 het record op “grote hoogte” bracht. Bij de mannen is het record voorlopig buiten bereik, omdat het nieuwe record onder de best denkbare gunstige omstandigheden werd verreden, een indoorbaan op hoogte daargelaten. Het team pursuit WR, nog altijd stammend uit 2008, is niet meer onbereikbaar. Het zou onlangs al gebroken zijn, indien Australië met een volledige bezetting dit record had kunnen aanvallen. Maar dit nummer zal in Apeldoorn hoogstwaarschijnlijk geen WR opleveren. Het record bij de vrouwen is echter inferieur (Sarah Hammer reed in haar eentje virtueel nauwelijks 30m achter het Amerikaanse drietal, waarvan ze zelf overigens ook deel uitmaakte); het nummer is ook onontwikkeld. Dit nummer is de hoogste gegadigde. Dus het zou inderdaad heel goed kunnen, dat er géén WR gereden worden.

    Maar één ding blijft overeind. De Nederlandse renners en daarbij doel ik niet primair op de deelnemende renners, krijgen nu een unieke referentie t.o.v. hun eigen presteren. Net zoals een schaatster, die voor het eerst op een hooglandbaan rijdt, dat ineens ook krijgt. Hoezeer de omstandigheden nog altijd kunnen variëren.

  • DeRosa

    juist !

  • Stayerslijn

    Zijn er dit jaar bij het wk (afstanden en allround) schaatsen wereldrecords gebroken?

    Iemand daar over horen klagen?

    Het gaat om de kwaliteit van de wedstrijd, niet om de tijd.

  • DeRosa

    Ook helemaal waar!

  • Frans Rutten

    Toch geldt voor ongeveer de helft van de baannummers, dat de kwaliteit erg nauw samenhangt met de tijd. Er is immers sprake van sterk gestandaardiseerde omstandigheden. De configuratie van de wielerbanen, maar vooral atmosferische omstandigheden spelen echter nog steeds een beduidende rol. Het WR van Bobridge bijvoorbeeld komt geheel op rekening hiervan. Omdat de Superman Position van Boardman ook geen standaard situatie was, is dit niet erg. WR's breken is alleen voorbehouden aan de allerbesten. Zij zoeken meestal dan ook hun momenten uit. Het WR van het Amerikaamse vrouwenteam achtervolging in Aguascalientes is daarop een uitzondering: een cadeautje, zogezegd.

    Kortom, omdat WR per definitie ultieme prestaties zijn, horen daar ook ultieme omstandigheden bij. Vergelijken wordt dan toch moeilijk.

    Wat het schaatsen betreft: er heeft toch een stille revolutie plaatsgevonden, in tegenstelling tot bij het wielrennen. De sport is van de buitenkant bezien, nu, (nagenoeg) schoon. Iemand, die goed leest, concludeert terecht, dat ik vind, dat het schaatsen in het verleden (en hierbij niet teruggaand naar het zogenaamde DDR-tijdperk) niet brandschoon was.

  • Stayerslijn

    helaas valt die standaard erg tegen. Stayerslijn weet uit eigen ervaring dat de bocht in Apeldoorn veel groter is dan bijvoorbeeld die in Alkmaar en daardoor ook iets “moeilijker” (althans volgens mijn beleving) te rijden is.