Keisses verdediging kort door de bocht

  • Buurman v.d.Klimgeit

    Onderstaand artikel trof ik aan in Sportwereld/Het Nieuwsblad van woensdag 4 maart

    Keisse en het wereldrecord kort door de bocht gaan

    Frank Van de Winkel | 04 maart 2009 om 12:17

    In de urine van baanwielrenner Iljo Keisse zijn onlangs sporen teruggevonden van het verboden product HCT. Keisses advocaat Johnny Maeschalck wijt het aan vervuilde voedingssupplementen en daarmee is de kous voor hem af: Keisse kon er niets aan doen, is een slachtoffer en moet vrijuitgaan.

    Die redenering breekt het wereldrecord kort door de bocht gaan. Stel dat u morgen per ongeluk uw buurman aanrijdt omdat de remmen van uw auto niet werkten. Zult u dan aan de rechter uitleggen dat u vergeten bent om de wagen op tijd een groot onderhoud te laten ondergaan? Of zelfs maar dat u niet wist dat ze kapot waren? Als een pan van het dak van uw huis waait, pal op het hoofd van uw buurvrouw die er een zware hersenschudding aan overhoudt: zult u aan de vrederechter verklaren dat u geen schuld treft omdat uw dakwerker zijn afspraak om vorige maand de herstelwerken uit te voeren niet is nagekomen?

    De rechter zal, zeker in het laatste geval, misschien wel enig begrip tonen, maar dat ontslaat u niet van uw verantwoordelijkheid. Terwijl Keisses zaak dan nog meer te maken heeft met het eerste voorbeeld: hijzelf heeft een voedingssupplement ingenomen, omdat hij dat zelf wil. Niemand dwong hem dat te doen. Een topsporter moet trouwens dubbel zo voorzichtig zijn met voedingssupplementen - dat weet hij maar al te goed als hij zijn vak met ernst beoefent want in het verleden zijn er tal van vervuilde supplementen opgedoken. Keisse is niet voorzichtig genoeg geweest. Of zijn ploeg, die hem de supplementen liet nemen, en die nota bene door de Vlaamse Gemeenschap wordt betaald. Kan zelfs de overheid er niet voor zorgen dat zijn werknemers hun beroep uitoefenen zonder op een dieet te leven dat vervuilde voedingssupplementen bevat?

    Een aantal veronderstellingen wordt als honderd procent waarheid verkocht en is dat (nog) niet. Om te beginnen het feit dat de aanwezigheid van HCT te wijten is aan een voedingssupplement. Dat kan, maar het is niet honderd procent bewezen. Zelfs niet als een aantal gelijkaardige capsules HCT bevatten. Er zou dus eigenlijk een analyse moeten plaatsvinden van de capsules die Keisse ingenomen heeft. Dat kan natuurlijk niet: ze zijn door zijn lichaam allang verwerkt. Maar goed, neem nu nog dat het voedingssupplement vervuild was. In dat geval is het zonneklaar dat de producent die dit bestanddeel niet op de verpakking vermeldt, gestraft moet worden. Maar daar houdt het niet bij op.

    Het wereldantidopingagentschap Wada, IOC-voorzitter Jacques Rogge en vele mogelijke dopinginstanties hebben al jaren geleden gewaarschuwd voor supplementen. Topsporters laten uitschijnen dat ze geen topprestaties kunnen leveren zonder die producten. Rogge antwoordt daarop dat een topsporter voedingssupplementen niet per se nodig heeft. De leveranciers van dat soort producten wil iedereen natuurlijk diets maken dat dat wel zo is want het brengt fors geld op. In het wereldje van de topsport doet men daar gretig aan mee: omdat zeer velen het doen, omdat het op zijn minst een psychologisch effect heeft, omdat het echt helpt natuurlijk (zij het dat op een andere manier soms hetzelfde effect bereikt kan worden). Ondertussen vergeet men dat de overmedicalisering maar doorgaat, dat een gezond mens zoiets niet nodig heeft en soms zelfs best niet neemt en dat er medische risico's bestaan bij langdurig gebruik. Bij topsporters komt daar het risico bij dat de stap naar doping kleiner wordt. Vindt u het normaal dat een jongeman van pakweg 25 tientallen pilletjes per dag slikt om zijn beroep uit te oefenen? Het gebeurt nochtans. Vroeger dienden de supplementen om tekorten aan te vullen, nu meer en meer puur om prestaties te verhogen. Laten we elkaar geen Liesbeth noemen.

    Stel nu nog dat Keisse het (toegelaten) supplement nam zonder dat hij wist dat het HCT bevatte - waar we eerlijk gezegd ook van uitgaan. Dan nog is Keisse op zijn minst onvoorzichtig geweest. Niemand verplicht hem of wie dan ook om dit soort producten te nemen. Wie zich brandt, moet op de blaren zitten. Stel nog dat het om een vervuild supplement ging, wat de producent ontkent, lijkt een straf voor Keisse aangewezen. Zij het een symbolische, bijvoorbeeld voorwaardelijke straf. Als het een supplement was dat door een dokter was voorgeschreven om hem te laten herstellen van een blessure (wat zogoed als onmogelijk lijkt), dan zou je er heel misschien voor kunnen pleiten dat hij vrijuit zou kunnen gaan. Nu niet. Er was geen dwingende reden voor het gebruik van het supplement, en hoe je het draait of keert, blijkbaar zijn er sporen van HCT teruggevonden.

  • Arnold

    Is dit hele stuk wat in Sportwereld stond? Of heb je hier je eigen verhaal aan toegevoegd?

  • Arnold

    Advocaat Iljo Keisse vraagt vrijspraak

    02/03/2009 14:36

    Baanwielrenner Iljo Keisse heeft zich maandag voor de disciplinaire commissie van de Belgische Wielerbond moeten verantwoorden voor zijn positieve dopingtest. Bondsprocureur Jaak Franssen vorderde een straf van twee jaar. De advocaat van Keisse vraagt evenwel de vrijspraak. “De positieve test is te wijten aan een voedingssupplement”, luidt het.

    Op de slotdag van de Gentse zesdaagse, in november vorig jaar, testte Keisse (26) positief op de verboden stoffen HCT en cathine. Keisse won de koers aan de zijde van de Duitser Robert Bartko.

    Omdat Keisse tijdens de competitie wat verkouden was, slikte hij Sinutab Forte om zijn ademhalingswegen vrij te maken. Sinutab Forte bevat evenwel het verboden cathine.

    Al verschillende sporters liepen op deze manier onvrijwillig tegen de lamp en werden daarna vrijgesproken. Volgens zijn advocaat Johnny Maeschalk verkeert Keisse in hetzelfde geval en is de cathine onmoedwillig in zijn lichaam terechtgekomen.

    Maskeermiddel

    Hydrochlorothiazide of HCT wordt door sporters gebruikt om urine snel uit het lichaam te krijgen en wordt daarom ook beschouwd als een maskeermiddel. Volgens Maeschalk is de aanwezigheid van HCT in de urine van Keisse te wijten aan het voedingssupplement ZMA.

    Dat preparaat is een bestanddeel van een product van Maximize, cosponsor van Topsport Vlaanderen. Bij die ploeg werd Keisse ontslagen na het nieuws van de positieve dopingtest.

    Maeschalk zegt met de hulp van vier wetenschappers bewijzen te hebben gevonden dat bepaalde pillen van Maximize HCT bevatten.

    Hij voert ook aan dat de aangetroffen hoeveelheid HCT te klein zijn om prestatiebevorderend te kunnen zijn.

    Op maandag 23 maart worden de debatten verdergezet. Dan worden de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek dat de verdediging liet uitvoeren besproken.

  • Arnold

    BRUSSEL - Iljo Keisse wijt zijn positieve controle in de Gentse Zesdaagse aan een vervuild voedingssupplement. Geproduceerd dan nog door een sponsor van Topsport Vlaanderen, zijn voormalige werkgever.

    WIELRENNEN

    Vader Ronnie en stiefmoeder Gerda zaten zij-aan-zij in het lokaaltje op de eerste verdieping van het bondsgebouw, waar de Disciplinaire Commissie zetelde in openbare zitting. ‘Laat de deur maar open’, antwoordde advocaat Maeschalck op een vraag van de voorzitter, om te beduiden dat iedereen mocht horen wat hij te zeggen had. Ook Drieka was er, de zus van Iljo, naast zijn vriendin An-Sofie en een tiental supporters van de harde kern.

    Iljo Keisse kreeg het desondanks moeilijk toen rechter Paul Buyle hem het slotwoord gunde, na een betoog van meer dan een uur door Johnny Maeschalck. ‘Ik beleef niet de gemakkelijkste periode uit mijn leven’, klonk het gesmoord. ‘De koers is mijn job en mijn passie. In plaats van te doen wat ik zo graag doe, ben ik aan de schandpaal genageld en werd ik betiteld als dopingzondaar, nog vooraleer ik me kon verdedigen. Dat is bijzonder hard, als je weet dat je recht in je schoenen staat. Het is keihard om hier te zijn. Ik wil dit zo snel mogelijk achter de rug hebben.’

    Zoals verwacht bleek dat gisteren nog even te hoog gegrepen, maar mogelijk ziet Keisse op 23 maart het licht aan het eind van de tunnel, wanneer de Commissie de debatten verder zet. Procureur Jaak Fransen toonde zich onder de indruk van het onderzoekswerk van de clan-Keisse maar wil alle aangereikte documenten uiteraard nader bestuderen vooraleer een definitief standpunt in te nemen.

    Omtrent één van de twee beschuldigingen hoeft de renner zich alvast geen zorgen meer te maken. De aanwezigheid van cathine in zijn urine - potiëntieel afbraakmiddel van het toegelaten Sinutab Forte dat Keisse gebruikte tegen zijn verkoudheid - zal hem niet verder kwalijk genomen worden. Meester Maeschalck schermde met een tumultueuze tegenexpertise en met zoveel precedenten van vrijspraken dat procureur Fransen niet te fel wilde aandringen, wat ook zo genoteerd werd door de griffier.

    Anders lag dat natuurlijk met de sporen van HCT - een mogelijk maskeermiddel - die werden aangetroffen. ‘Iljo Keisse moest bewijzen geen bedrieger te zijn, terwijl we nauwelijks over gegevens beschikten’, jammerde advocaat Maeschalck. Er werd een gereputeerd legertje specialisten in stelling gebracht met de universiteitsprofessoren Delanghe (Gent) en Neels (Antwerpen), dokteres Borrey en zelfstandig consulent Van hee. Zij bogen zich over de (toegelaten) middelen die de renner gebruikte tijdens de Gentse Zesdaagse. Eerst verdachten ze een doordeweekse thee. Uiteindelijk kwam uitsluitsel via weging van de capsules van het voedingssupplement ZMA van de firma Maximize, officiële sponsor van zijn toenmalige werkgever Topsport Vlaanderen. ‘Bijna allemaal wogen ze zowat 1.050 milligram, maar twee gaven een afwijkend resultaat’, aldus Maeschalck. ‘Een capsule van 935 milligram bleek bij onderzoek besmet met HCT.’

    Keisse trok meteen terug naar de apotheek om een andere pot te kopen. Ook daarin werden volgens Paul Van hee al snel twee met HCT bevuilde capsules ontdekt. Een deurwaarder ging vorige vrijdag nóg tien potten in beslag nemen. ‘Sowieso duiden de sporen op een absoluut minimale dosis die therapeutisch geen enkel effect kan hebben, niet maskerend kan werken en evenmin prestatiebevorderend’, voegde Maeschalck er aan toe. ‘Het urinestaal dat werd afgenomen na de uitputtende ploegkoers van de zesdaagse was zo beperkt en zo geconcentreerd dat die sporen alsnog gedetecteerd werden.’

    Na afloop toonde het Keisse-kamp zich positief omtrent het uiteindelijke verdict, gesterkt door de argumenten van de verdediging.

    'Ik kan toch niet gestraft worden voor de fout van een ander?', ondersteunde een opnieuw emotionele renner de eis tot vrijspraak van zijn raadsheren. ‘Eigenlijk is dat toch al gebeurd. Iedereen weet nu hoe de zaak in mekaar zit. Feiten, geen procedurekwesties! Het is als een last die me van de schouders valt, maar gelijk hoe heeft mijn imago een enorme dreun gekregen. Ik sleep dat met me mee voor de rest van mijn carrière. Dat alleen al is een vreselijke straf.’

  • Arnold

    Maximize, producent van voedingssupplementen, denkt na over juridische stappen tegenover de wielrenner Iljo Keisse. De verdediging van Keisse voerde van de week aan dat de wielrenner positief op hct testte omdat een voedingssupplement dat hij nam (ZMA), vervuild is met het verboden middel. ‘We plegen overleg met onze advocaat om passende maatregelen te nemen’, zo luidt het bij het bedrijf.

    Net zoals de entourage van Keisse laat ook het bedrijf nu zijn bewuste product analyseren. ‘Het product kent sinds de commercialisering veel succes bij duizenden topsporters, van wie er heel wat dopingtests hebben ondergaan. Nooit testte een van hen positief, nooit werd hct aangetroffen in het product’, klinkt het