Open banen in Nederland?

  • Cyclo

    Zijn er nog onoverdekte Nederlandse wielerbanen in gebruik?

    Welke banen liggen er nog, maar zijn overwoekerd? Welke hiervan zijn nog te gebruiken? Dan heb ik het niet over gewone clubparcoursen maar over banen met verhoogde, steile bochten.

    Asfaltbaan Harga Schiedam?

    Hilversum?

    Duinhorst Wassenaar is er nog wel, maar in gebruik als camping. Zo ook in Wageningen.

    Nog houten ovalen die ergens liggen opgeslagen?

    Meer?

  • ahoy

    De baan van Harga ligt er nog, wel met in de noordelijke bocht een grote eikkeboom dwars door het asfalt. Kantine wordt gebruikt door een hondenclub. Jammer, vanwege wortels van de bomen onder de baan was Harga de enige baan ter wereld met een bergklassement.

  • Limburger

    In Geleen is ook nog een mooie open wielerbaan van 500 meter met echte schuine bochten. van maart tot en met september worden hier op de dinsdag en donderdag trainingswedstrijden gehouden. zie wielerbaangeleen.nl

    De Baan in landgraaf is een voormalige draf en renbaan van een mijl die voorzien is van mooi glad asfalt. zie megaland-landgraaf.nl Op deze baan heeft de TWC Maaslandster Zuidlimburg haar thuisbasis.

  • Vincent

    Testcirquit van de ANWB in Lelystad. Is ook wel is gebruikt als trainings/wedstrijd parcours!

    Ook steile bochen etc.

  • Stayer

    Nederland heeft binnenkort inderdaad 3 mooie mooie indoor banen wielerbanen (Amsterdam -Sloten, Alkmaar, Apeldoorn), maar weinig voor de beginner welke het ook eens wil proberen.

    Frankrijk heeft bv. ook maar 3 indoor wielerbanen (Parijs, Grenoble en Bordeaux) maar wel een 130 openlucht (grote en kleine) openlucht wielerbanen.

    Toch zijn er in Nederland (Zuid) reeds enkele minder bekende asfalt wielerbanen.

    1. Wielerbaan Geleen http://www.wielerbaangeleen.nl

    In Geleen ligt sinds 2000 nabij het sportcentrum Glanerbrook ook een 500m asfalt wielerbaan (helling bochten 22°) met op het binnenplein een 400m natuur ijsbaan.

    Wekelijks hier wel wedstrijden georganiseerd, maar het doet meer denken aan wegkoersen op een wielerbaan (meer een omnium met wegfietsen) in plaats van echte baanwedstrijden (en gereden met echte baanfietsen)

    Sinds enkele jaren is er in augustus jaarlijks op deze wielerbaan ook jaarlijks een Derny criterium.

    Spijtig dat er geen echte wielerbaandisiplines op worden beoefend !!.

    2. Woensel (Eindhoven)

    Hier ligt er een 400m asfalt wielerbaan (helling bochten 14°) rond één van de voetbalpleinen in het sportcomplex Eindhoven - Noord

    Deze baan wordt door renners en clubs uit de streek van Eindhoven meestal gebruikt om te trainen.

    http://www.sen.eindhoven.nl/index.php?menu=0&link2=newwindow_plattegrond.php

    3. Helmond

    Een soortgelijke 400m asfalt wielerpiste (helling bochten 12°) is er ook in Helmond waar wielerclub RTC Buitenlust een eigen wielerbaan heeft

    Wordt voornamelijk gebruikt voor opleiding en traning van de eigen jeugd en voor jeugdwedstrijden.

    http://www.rtcbuitenlust.nl

    Voor foto's van baantjes 2 en 3 klik hierop :

    http://www.bloggen.be/polderrenners/archief.php?ID=2566

    4. Tilburg

    Naast het oefenparcours van TWC Pijnenburg in sportpark Bijstervelden ligt ook nog een 415m ovalen asfalt wielerbaantje met ligt opgehoogde bochten (helling bochten 10°)

    Schiedam

    In Schiedam aan de Olympiaweg ligt ook nog steeds een oude 265m asfalt wielerbaan (met korte steile bochten), deze is geopend in 1971 en gesloten in 1991, toch spijtig dat daar geen plannen zijn voor een renovatie van deze baan, het zou toch nogthans goedkoper zijn dan de aanleg van een geheel nieuwe baan !!!.

    Alle andere openlucht wielerbanen welke er 25 jaar geleden nog waren (behalve Sloten en Alkmaar welke omgebouwd werden naar mooie indoorbanen) zijn ondertussen verdwenen en opgeruimd, zowel de regionale betonbaantjes in : Apeldoorn (verkaveld en bebouwd)

    Oudenbosch (verkaveld en bebouwd)

    Hilversum (wielerbaan lag in natuurgebied, is uitgebroeken en gronden gesaneerd) als de grote beton wielerbanen in het :

    Olympisch stadion Amsterdam, het Goffertstadion in Nijmegen en het Galgenwaard stadion in Utrecht.

    Tot over enkele jaren had met bv. zo ook de wielerbaan in Baarlo, dat was een afgedankte stockcar ovalen racebaan in asfalt van 800m lengte, tot over enkele jaren werden hier ook wedstrijden en oefenwedstrijden (alleen met wegfietsen)

    op gereden, maar de eigenaars hebben deze enkele jaren geleden aangeslagen voor uitbreding van de ernaast gelegen camping.

    De zogenaamde wielerbaan in Landgraaf (megaland) kun je moeilijk een wielerbaan noemen, maar is volgens mij een wielerparcours.

    Men spreekt in Nederland nogal gemakkelijk vanwielerbanen ipv een wieler(club)parcours, maar een wielerbaan (velodroom) is wel degelijk een ovalen parcours MET opgehoogde bochten en hebben ook niet eens een boarding, afrastering aan de bovenzijde van de wielerbaan.

    Want dan ken ik in Nederland zo nog wel enkele ovalen beton of asfaltbaantjes van 300, 400, 600 meter lengte, maar deze hebben geen verhoogde bochten !!

    Men spreekt in Nederland toch ook al een aantal jaren van de aanleg van goedkopere lagedrempel wielerbaantjes (in asfalt - beton) in de diverse regio's en provincies maar daar is blijkbaar ook niet veel beweging in.

    (En zoals er in Belgie ondertussen - zie een andere thraed - er momenteel reeds een 11-tal van die regio asfalt wielerbaantjes aangelegd en goedkoop is dan ook relatief want 5 pistes hebben bv. een tunnel onder het rijvlak om de middenterrein te bereiken en 2 andere wielerpistes een brug over de baan !!)

  • Stayer

    Slechts 1 grote eikenboom door het oppervlak in de bochten ?

    Dat is nog niets !!

    Zie hier :

    http://users.pandora.be/lorenzo.giorgio/Wielerpiste_Rumbeke_40.jpg

    In Rumbeke (Belgie) gaat men het 80 jaar oud wielerbaantje met privé initiatief geheel terug renoveren en in gebruik stellen ten behoeve van de plaatselijke wielerschool en wielerclubs.

    Er is lang vraag geweest van de plaatselijke wielerschool om in ROESELARE een wielerpiste aan te leggen, er werden zelfs diverse lokaties vermeld, maar buiten plannen gebeurde weinig.

    Er is ook lang sprake geweest van het aanleggen van een wielerpiste in het 12 km verdere gelegen IZEGEM waar Patrick Sercu woont, maar buiten plannen gebeurde er ook weinig en is ondertussen afgevoerd.

    Deze velodroom werd na de Eerste Wereldoorlog in aarde aangelegd door Odiel Defraeye, de eerste Belg die in 1912 de Ronde van Frankrijk won.

    In 1925 werd de aarden piste vervangen door de huidige betonnen wielerpiste van 163m lengte.

    Deze piste, momenteel een ruïne, is nog steeds gelegen achter café De Lantaarn (vroeger De Warande) in de Izegemstraat 52 te Rumbeke.

    Dit wielerbaantje heeft een zeer rijk wielerverleden, Briek Schotte, Marcel Kint, Rik Van Steenbergen en Patrick Sercu hebben er nog op gereden.

    Enkele jaren geleden is de zomervelodroom van Rumbeke en het café door het Vlaamse gewest dienst Monumenten en Landschappen geklasseerd als beschermd sportmonument.

    Dat hield in dat de hele site bijna geheel moest bewaard blijven, maar anderzijds ook bij restauratie voor subsidiëring en restauratiepremies in aanmerking komt.

    De wielerstad Roesalare had er zelf blijkbaar maar weinig intresse voor om dit cultureel erfgoed te bewaren, gelukkig is er nu een privé initiatief welke dit zou gaan uitvoeren.

    Binnenkort rijden dus 50 jaar nadat pistekeizer Patrick Sercu in 1960 zijn eerste rondjes op deze velodroom reed nadat deze door zijn vader en met de hulp van supporters was opgeknapt terug jonge rennertjes rond, en kan dit wielerbaantje terug aan de lijst van operationele wielerbaantjes worden toegevoegd.

    PS:

    Als dit in Belgie kan, moet zoiets ook in Nederland kunnen, zoals bv in Schiedam.

  • Stayer

    Wielerbaan Schiedam :

    http://home.12move.nl/jgordijn/1947110.htm

    http://home.12move.nl/jgordijn/1887561.htm

  • Stayer

    Wielerbaan Geleen -

    Lengte 500m - asfalt

    Foto : klik

    http://www.strasse-der-gartenkunst.de/showpic.php?file=uploads%2Fpics%2Fschaats-_en_wielerbaan.jpg&width=800m&height=600m&bodyTag=%3Cbody%20style%3D%22margin%3A0%3B%20background%3A%23fff%3B%22%3E&wrap=%3Ca%20href%3D%22javascript%3Aclose%28%29%3B%22%3E%20%7C%20%3C%2Fa%3E&md5=4b5ab611cd9e7019e942b7c0baf5ed8f

  • Stayer

    Misschien helpt dit alvast wat op weg voor diegenen welke er misschien in de buurt wonen, op deze plaatsen was er een wielerbaan :

    Lieshout, Zwanenburg, Valkenburg, Wieringen, Leeuwarden, Sint Willebrord,

    Gouda, Veenoord, Enschede, Zundert, Utrecht, Heer, Sittard, Heerlen, Badhoevedorp, Almelo; Scheveningen, Rotterdam (Kralingen), Amsterdam (Zeeburgerbaan), Groningen, Harderwijk, Bergen Op zoom, Blerick, Tilburg (Twem baan), Ginniken, Uchelen, Wageningen, Den Bosch, Budel, Roermond, Den Haver, Sas Van Gent, Terneuzen, Oostburg.

    En er waren er ongetwijfeld nog veel meer !!

    Amby (Maastricht)

    Die baan is onbruikbaar maar hij is er nog steeds.

    Als u richting Eindhoven rijdt, flitst de met gras begroeide verhoging vlak na de vijvers bij De Geusselt voorbij. Het beton er nog onder verborgen.

    Kapellebrug (Hulst)

    Wielerbaan was er nog tot +/- 1960

    Als je richting Belgische grens rijd, zouden er achter het laatste warenhuis voor de grens nog zichtbare restanten overgebleven zijn.

    Uden

    Wielerbaan werd tijden WO I ddor Belgische vluchtelingen aangelegd.

    Wat nog bestaat, zijn de contouren van de wielerbaan welke er nog steeds duidelijk zichtbaar zijn achtergebleven

    http://vluchtoord-uden.nl

    Wageningen

    Deze oude Wielerbaan ligt er nog steeds net zo als jaren geleden, en bevind zich middenin Camping De Wielerbaan aan de Zoomweg in Wageningen

    Foto : klik

    http://www.vakantieinwageningen.nl/images/DSC04066.JPG

    Wassenaar

    Ook deze oude Wielerbaan ligt er nog steeds en bevind zich ook middenin Camping Duinhorst in Wassenaar.

  • Cyclo

    Hartelijk dank Stayer en anderen. Een fraaie lijst!