Op dinsdag 27 februari wordt alweer het laatste koppelomnium van dit baanseizoen verreden op de wielerbaan van het Sportpaleis Alkmaar. Elke 14 dagen hebben de beste baanrenners van Nederland meegedaan in deze zogenaamde koppelomniums. Komende dinsdag worden bij de deelnemers onder andere verwacht Pim Ligthart en Jeff Vermeulen (derde in de beloftencompetitie van de zesdaagsen), de gebroeders Michel en Raymond Kreder, de gebroeders Gerd en Harm Steijn en Wim Stroetinga en Ismael Kip uit de nationale baanselectie (winnaars van het vorige koppelomnium). Tot de deelnemers van het afgelopen seizoen behoorden onder andere ook profs Peter Schep (wereldkampioen puntenkoers), Niki Terpstra, Matthe Pronk en Bobbie Traksel.

Een koppelomnium is een wedstrijdavond waarin de koppels meerdere wedstrijden rijden. De samengetelde resultaten geven dan de uiteindelijke uitslag. Er worden onder andere puntenkoersen, scratches en natuurlijk een afsluitende koppelkoers verreden. Deze koppelkoers over 30 kilometer telt het zwaarste mee in de eindstand. Spektaculair onderdeel is ook de koppelafvalwedstrijd. Met deze wedstrijden wordt meegedaan in de zesdaagse-golf die Nederland momenteel aandoet met zesdaagsen in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. De toppers van de Alkmaarse koppelomniums worden dan ook regelmatig gevraagd mee te doen in het voorprogramma van de echte zesdaasen.

Over de in totaal 10 koppelomniums is sinds dit jaar een klassement gemaakt. Ook werd een vast ritme ingevoerd van elke 14 dagen een wedstrijd zodat de renners wisten wanneer ze weer konden koersen. Door deze verbeteringen is het afgelopen seizoen een groot succes geworden. Er waren regelmatig 15 koppels of meer aan de start, met als uitschieter een veld van 25 koppels aan de start op 12 december. Omdat op een wielerbaan maar 18 koppels tegelijk een wedstrijd mogen rijden van het reglement van de wielerbond werd op zulke avonden de koppelkoers verreden in een A- en B-finale.

Aan de leiding van het klassement staat Raymond Kreder uit Zevenhuizen met 77,6 punt gevolgd door zijn broer Michel Kreder (69,6 punten). Op de derde en vierde plaats staan de broers Harm (65,2 punten) en Gerd (55,1 punten) Steijn uit Ermelo. De beste regionale renners zijn Lars Jun (Broek in Waterland) en Pim Ligthart (Twisk) op de zesde en achtste plaats. Dit geeft wel aan dat de wedstrijden landelijke uitstraling hebben. De prijsuitreiking van het koppelklassement is na de laatste wedstrijd in de gezellige kantine van het Sportpaleis van Willem en Adrienne Oudes. Het volledige klassement staat op deze site onder de “uitslagen baanwielrennen”.

Met deze finale van de koppelomniums is het baanseizoen nog niet ten einde. In maart wordt nog elke dinsdag een wedstrijd over 50 kilometer verreden voor de Sinnige Bouw Voorjaarscompetitie verreden. Op de eerste dinsdag van april volgen dan nog de Revanches van de Wereldkampioenschappen baanwielrennen. De echte sluitingswedstrijd is dan op vrijdag 20 april met de start van het Noord-Hollands Wielerweekend.

De wedstrijden beginnen dinsdag om 19.30 uur en duren tot ca. 22.00 uur. De toegang is gratis.

Bron: Sportpaleis Alkmaar